Vmbo basis/kader

Vmbo’ers zijn de vakmensen van de toekomst. Onze maatschappij heeft ze hard nodig. Denk bijvoorbeeld aan technisch monteurs die helpen de energietransitie mogelijk te maken of zorgmedewerkers die ouderen, zieken en mensen met een beperking goede zorg bieden. 

Op het vmbo word je in vier jaar opgeleid om je  vmbo-diploma te behalen, daarmee kan je naar een vervolgopleiding op het mbo. 

In de eerste twee jaar van het vmbo maak je kennis met verschillende praktijkvakken. Door deze vakken te volgen krijg jij een goed beeld welk profiel het beste bij jou past. Aan het eind van het tweede jaar kies je een profiel, waarin je stage loopt en eindexamen doet.

Je kunt kiezen uit de volgende drie profielen:
 

Produceren, installeren en energie (PIE)

Hou jij van techniek? Dan past dit profiel vast bij jou! Zonder installateurs op het gebied van elektriciteit, verwarming en water werkt niets. Machines moeten onderhouden, gerepareerd en vernieuwd worden. Binnen dit profiel leer je hoe je dit zelf moet doen. Wanneer je geslaagd bent voor dit profiel heb jij straks geen elektricien meer nodig, maar ben jij zelf de expert op dit gebied! Vakmensen op deze gebieden zijn onmisbaar voor de toekomst. Je werkt veel met je handen: je kan bijvoorbeeld leren lassen, je verdiepen in constructiewerk of leren dakdekken. Ook leer je hoe je digitale tekeningen en ontwerpen maakt. Naast werken met je handen krijg je ook lessen in de theorie. Dit doe je aan de hand van een digitaal programma.

Wanneer je voor dit profiel kiest, gaat er een wereld voor je open. We leren je alles over elektrotechniek, installatietechniek en metaalbewerking. Bij elektrotechniek leer je hoe je elektrische installaties in woningen, bedrijfsgebouwen, fabrieken en ook in apparaten moet aanleggen. Bij installatietechniek leren we je hoe je water en verwarmingen aanlegt. Daarnaast kun je straks je eigen beveiligingssysteem en zonnepanelen aanleggen en misschien maak je straks je eigen drone. Bij metaalbewerking leren we je het frezen, draaien, lassen, buigen en knippen van metaal. Allemaal vaardigheden die jou een echte allrounder maken op het gebied van techniek.

 

Zorg en Welzijn (ZW)

Ben je sociaal en behulpzaam? Ben je creatief en kun je goed organiseren? Kun jij je goed inleven in andere mensen? Ben je graag praktisch bezig en vind je het verzorgen van mensen leuk? Dit is hét profiel als je later met mensen wilt werken. Bijvoorbeeld in de zorg, sport of dienstverlening. Je maakt kennis met vakken waarbij werken mét en vóór mensen werken centraal staat. Zoals uiterlijke verzorging, assisteren in de gezondheidszorg of catering. 

Je leert bijvoorbeeld over de ontwikkeling en verzorging van kinderen en senioren. Je leert om te gaan met verschillende beperkingen en handicaps. Schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren, zoals bijvoorbeeld de was doen, strijken en de hygiëneregels. Je leert over gezonde voeding en daarbij de basistechnieken uit de keuken. Je leert om activiteiten te organiseren. Je maakt kennis met de schoonheidsverzorging waarin je een kijkje krijgt in de kapsalon, de schoonheidssalon en de nagelsalon. 

 

Economie en Ondernemen (EO)

Vind jij leuk om te leren wat er binnen een bedrijf allemaal gebeurt? Ben jij commercieel? Wil je niet alleen weten wat inkoop en verkoop is, maar ook hoe het logistiek en administratief geregeld wordt? Dan is dit het profiel voor jou. Bij dit profiel leer je mensen te helpen binnen verschillende vakgebieden. Dit kan op een kantoor zijn, in een winkel of in een logistiek bedrijf: de keuze is aan jou! Met ons brede aanbod aan keuzevakken kun je het profiel helemaal naar jouw interesse indelen. 

Tijdens de lessen maak je kennis met de onderdelen commercieel, secretarieel, logistiek en administratie. je leert onder andere: plannen en organiseren, samenwerken, maar ook zelfstandig werken, klantgericht werken, computervaardigheden, rekenvaardigheden en theoretische- en praktische vaardigheden.


 

Leerwerktraject

Soms lukt het niet om vier jaar op school de theorie- en praktijklessen goed te volgen.

Het is dan mogelijk om vanaf klas 3 (basis) elke week een paar dagen stage te lopen binnen een bedrijf en daarnaast moet Nederlands en PIE/EO/ZW gevolgd worden. Voor dit leerwerktraject maak je goede afspraken met de school en met je docenten en ook met het stagebedrijf. Als je in klas 4 Nederlands en het praktijkvak met een voldoende afsluit, kun je daarna doorstromen naar mbo niveau 1 of 2.