Roosterwijzigingen & meer

Theaterklas presentaties in Theater de Twee Hondjes

10 april 2018
Donderdag 22 maart was het zo ver. De theaterklasleerlingen van het Helinium mochten eindelijk gaan laten zien wat ze in het afgelopen half jaar hadden opgestoken. En wat hadden ze er zin in.

Terwijl de tweedejaars zich, met hun extra drama- en dansachtergrond en podiumervaring vol op het script ‘prijs’ stortten, werkten de eerstejaars, na maar een aantal kennismakingslessen dans en drama, in slechts zeven lessen naar een eindpresentatie toe met als thema ‘Echt vs. Nep’. En dat was voor sommige leerlingen best spannend en zelfs de eerste keer. Vol adrenaline maakten ze zich in de coulissen klaar voor hun optreden. De eerstejaars theaterklas drama-groep trapten af met een kort humoristisch stuk genaamd ‘De herinner-ring’. Twee professoren vinden een herinner-ring uit, waarmee ze status updates op social media kunnen vergelijken met het waargebeurde verhaal.


De proefkonijnen moesten lijdzaam laten zien dat het er in het echt toch ietsje anders aan toe ging. Zij werden begeleid door dramadocent Sheranie Rikkert. Daarna volgde de eerstejaars theaterklas dans, met een prachtige, breekbare dansperformance ‘front stage back stage’, waarin zowel groeps- als solodansen een montagestuk vormden over hoe men zich zelfverzekerd presenteert voor de camera en onzeker achter de schermen. Deze dans is gemaakt door dansdocent Vita Maljers en mede begeleid door Marjolijn Breuring. Door de docenten was er zichtbaar hard aan gewerkt om er voor te zorgen dat iedere leerling zijn of haar moment kreeg in de spotlight.  


Terwijl de eerstejaars opgelucht applaus ophaalden en hun roos in ontvangst namen, verdwenen de tweedejaars theaterklasleerlingen achter de schermen om zich om te kleden en mentaal nog even voor te bereiden op hun toneelstuk ‘Prijs’, waar dans en drama in gecombineerd werden. Deze voorstelling gaat over een school die de inspectie op bezoek heeft gehad en te horen heeft gekregen meer te moeten doen aan persoonsvorming en talentontwikkeling. Als zij niet binnen een jaar zorgen dat ze en trofee binnen halen voor het een of ander, zal de school moeten sluiten. De school trekt alles uit de kast en doet uiteindelijk mee aan een dance-off. Maar is dat voldoende?


Diverse dansstijlen zoals moderne dans, hip-hop en groepsdansen kwamen aan bod, waarin leerlingen konden laten zien waar hun sterkste kanten lagen en wat ze de afgelopen jaren van dansdocent Marjolijn Breuring hebben geleerd. De dansen werkten als krachtig middel om elementen als pesten en vervlogen dromen uit te lichten. Zelfs de hockey-training was volledig gechoreografeerd. In spel wisten de leerlingen hun rol overtuigend neer te zetten en brachten ze zelfs het publiek aan het lachen. Als extra verassing van de avond deed ook Gidius Lankhorst mee, teamleider van de VWO afdeling van het Helinium. Hij vervulde de gastrol van Directeur Janssen. Het samenspel tussen de leerlingen en de teamleider kwam erg dynamisch over en het plezier spatte er aan alle kanten van af.


Tijdens de tweede voorstelling leek dit plezier zelfs verdubbeld toen zij voor hun eigen achterban mochten spelen. Het was een geweldige avond waarbij meer dan zestig leerlingen, een teamleider en drie docenten weer eens hebben laten zien dat op SG Helinium de podiumkunsten nog altijd hip and happening zijn!