Vmbo basis/kader

Op het vmbo word je in vier jaar opgeleid voor een vmbo-diploma. Daarmee kan je naar het mbo. Je kunt er ook voor kiezen om door te stromen naar de mavo. In de eerste twee jaar van het vmbo maak je kennis met verschillende praktijkvakken. Door deze vakken te volgen krijg jij een goed beeld welk profiel het beste bij jou past. Aan het eind van het tweede jaar kies je een profiel, waarin je stage loopt en eindexamen doet.
Je kunt kiezen uit de volgende drie profielen:


Produceren, installeren en energie (PIE)

Hou jij van techniek? Dan past dit profiel vast bij jou! Bij PIE leer je alles over elektrotechniek, installatietechniek en metaaltechniek. Daarbij werk je veel met je handen: je kan bijvoorbeeld leren lassen, je verdiepen in constructiewerk of leren dakdekken. Ook leer je zelf digitale tekeningen en ontwerpen te maken. Naast werken met je handen, leer je ook de theorie achter de vakken. Dit doe je aan de hand van een digitaal programma.Zorg en Welzijn (ZW)

Zorg en Welzijn is hét profiel voor leerlingen die met mensen willen werken. In dit profiel werk je op allerlei gebieden voor- en met mensen. Bijvoorbeeld in de zorg, in de sport of in de dienstverlening. Onder begeleiding van een docent kun je kennismaken met verschillende keuzevakken zoals: uiterlijke verzorging, assisteren in de gezondheidszorg, catering of ondersteuning bij sport.


Economie en Ondernemen (EO)

Vind jij het belangrijk om mensen te helpen? Dan is het profiel Economie en ondernemen misschien wel iets voor jou. Bij dit profiel leer je mensen zo te helpen binnen verschillende vakgebieden. Dit kan op een kantoor zijn, in een winkel of in een logistiek bedrijf: de keuze is aan jou! Met ons brede aanbod aan keuzevakken kun je het profiel helemaal naar jouw interesse indelen.Leerwerktraject

Soms lukt het niet om vier jaar op school de theorie- en praktijklessen goed te volgen.

Het is dan mogelijk om vanaf klas 3 elke week een paar dagen stage te lopen in een bedrijf. Voor dit leerwerktraject maak je goede afspraken met de school en met je docenten. Als je in klas 4 Nederlands en het praktijkvak met een voldoende afsluit, kun je daarna doorstromen naar mbo niveau 1 of 2.