Kunstwerkrotonde

Afgelopen jaar ontving (toen nog) gemeente Hellevoetsluis een brief van een kind uit de Ravense Hoek. De rotonde op de Moeder Teresalaan/ Nelson Mandelalaan ligt er maar saai bij. Kon deze niet opgevrolijkt worden met een kunstwerk van zeedieren? Bij de brief was een mooie tekening gevoegd van zeediertjes op de rotonde ter illustratie.
Dhr. Kegge, die de gemeentelijke buitenruimte in zijn portefeuille heeft, nam vanuit de gemeente contact op met Helinium. Konden wij iets met deze opdracht?
Uiteraard!

De leerlingen uit havo-4 en vwo-4 met Beeldende Vorming als examenvak, gingen met dit verzoek aan de slag. De opdracht: ‘ontwerp een kunstwerk met als thema waterdieren’. Hierbij moest rekening gehouden worden dat het een verzoek van een kind is, om het op te vrolijken. Kritische onderwerpen als milieuvervuiling en de plastic soep werden aan de kant geschoven en de aandacht werd gericht op esthetisch of vrolijk en kleurrijk.
Afgelopen woensdag zijn de ontwerpen gepresenteerd aan dhr. Kegge en mevr. Stern van nu Gemeente Voorne aan Zee, met een voorstel met welke materialen deze ontwerpen uitgewerkt kunnen worden in het ‘echte’ kunstwerk buiten op de rotonde. Hier kwamen voorstellen van bewegende onderdelen, tot reflecterende details en in een kunstwerk verwerkte fontein. Een aantal ontwerpen verwezen ook naar andere Hellevoetse kenmerken zoals de vuurtoren, de dolfijnen van de Struytse Hoeck, de mozaïekbank en archeologische opgravingen.
In samenwerking met de gemeente wordt er gezocht naar een expositieruimte in het centrum van Hellevoetsluis, waar deze ontwerpen voor het lokale publiek te bekijken zijn en meegestemd kan worden welk werk uiteindelijk de inspiratie wordt voor de realisatie van het kunstwerk.
Wordt vervolgd dus!

Sabine Vissers, docent kunstvakken
Media
  • Rotonde1
  • Rotonde2
  • Rotonde3